Naujienos

Maisto pramonės darbuotojo profesijos mokinių stažuotė Turkijoje

2021 07 07

Po penkių savaičių  trukmės stažuotės Turkijoje mes, Kėdainių profesinio rengimo centro maisto pramonės darbuotojo profesijos pirmo kurso  mokinės Austėja Geidonaitė ir Ieva  Miknevičiūtė, sugrįžome į Lietuvą. Stažuotė vyko pagal centre įgyvendinamą programos ,,Erasmus+"  projektą ,,Tarptautinė patirtis - profesinio mokymo kokybės užtikrinimas". Gyvenome Oludenizo miestelyje, o praktiką atlikome Fetijos miesto konditerijos gaminių įmonėje ,,Saliha Sultan pastanesi". Šioje įmonėje praktinių konditerijos paslapčių  mus mokė įmonės technologas, konditerijos skyrių šefai ir įmonės darbuotojai. Pirmąsias savaites stažavomės tortų, pyragaičių ir desertų gamybos skyriuje. Čia išmokome suformuoti ir papuošti įvairaus asortimento pyragaičius, kaip teisingai padengti torto paviršių kremais, glazūruoti pyragaičius šokoladu. Iš pradžių stebėjome, kaip konditerijos šefas puošia gaminius, vėliau tai išbandėme ir pačios.  Antroje stažuotės pusėje dirbome mielinių tešlų skyriuje ir išmokome gaminti turkiškus riestainius ,,Simitus“, formavome bandeles su įvairiais įdarais. Praktikos metu teko paragauti daug įvairių kepinių, įsitikinome, kad turkiški desertai, įvairūs tortai yra labai skanūs, bet itin saldūs.

Tarptautinės stažuotės metu įgijome naudingos profesinės, asmeninės patirties, pagerinome anglų kalbos žinias, o bendraudamos darbe ir viešbutyje su kitos šalies žmonėmis išmokome ir turkiškų žodžių, iš arčiau pažinome turkų kultūrą.

Laiko pakako ir gėrėtis nuostabia Turkijos gamta, susirasti naujų draugų. Mūsų prisiminimuose išliks aplankytos istorinės vietos, smagus pasiplaukiojimas laivu Viduržemio jūra, vasaros saulėlydžiai, pasisėdėjimai su draugais. Mes abi sutinkame, kad tai buvo nuostabus laikas kartu.

 

Austėja Geidonaitė, M20-3 grupės mokinė