Naujienos

Mokymasis be sienų- kviestinių ekspertų iš Turkijos mobilumo veikla

2023 12 18

Kėdainių profesinio rengimo centras, įgyvendindamas programos „Erasmus+“ mobilumo projektų veiklas, glaudžiai bendradarbiauja su viešbučiu „Belcekiz Beach Club“ iš Turkijos. Turizmo sezono metu šiame viešbutyje praktiką atlieka maisto pramonės darbuotojo, virėjo, padavėjo ir barmeno profesijų mokiniai.  Ne sezono metu šio viešbučio darbuotojai dalyvauja kviestinių ekspertų mobilumo veikloje ir organizuoja praktinį mokymą mokiniams, profesijos mokytojams bei aktyviai dalyvauja tuo metu Centre vykstančiose veiklose.

Šiais metais kviestinių ekspertų veikloje dalyvavo viešbučio virtuvės šefai Gani Ates ir Sercan Albayrak, padavėjų vadovas Halil Kilicaslan. Kolegos pasirengė mokymo programas, kurios sustiprino mūsų mokinių praktines žinias,  ir patys įsijungė ne tik į formalųjį mokymą, bet ir dalyvavo Centro renginiuose. Savaitės trukmės darbo programa buvo labai intensyvi ir apėmė įvairias veiklas.

  • Praktiniai užsiėmimai Centro maisto pramonės darbuotojo profesijos mokiniams. Pamokų metu pirmo kurso mokiniai gamino įvairių rūšių duonas ir nesudėtingus pyragus. Antro ir trečio kurso mokiniai kartu su virtuvės šefu Sercan išpjaustė skerdeną ir pasiruošė įvairius pusgaminius iš mėsos.
  • Praktiniai užsiėmimai padavėjo ir barmeno profesijos mokiniams. Šios profesijos mokiniai mokosi pirmame kurse, todėl jiems buvo naudingos pamokos, kurias vedė jau didelę patirtį turintis padavėjų vadovas Halil. Jis mokiniams papasakojo, kokie yra šios profesijos pliusai ir minusai, kaip organizuojamas padavėjų darbas viešbutyje. Praktinių pamokų metu mokiniai mokėsi paruošti žiemos sezono karštus gėrimus, naminius limonadus.
  • Praktiniai užsiėmimai virėjo profesijos mokiniams. Būsimieji virėjai mokėsi gaminti nesudėtingus  mėsos, žuvies ir daržovių užkandžius „tapas“.
  • Šviesiosios ir Šėtos gimnazijos mokiniai, kurie Centre mokosi padavėjo ir barmeno profesijos modulio, susipažino su programos „Erasmus+“  stažuotėmis ir gamino karštus bei šaltus gėrimus.
  • Juozo Paukštelio progimnazijos 22 mokiniai dalyvavo virėjo, maisto pramonės darbuotojo, padavėjo ir barmeno profesijų pristatyme. Jie kartu su savo srities profesionalais gamino picas, populiarius nealkoholinius kokteilius „Mojito“ ir „Pina Colada“.
  • Centro profesijos mokytojai kartu su kviestiniais ekspertais organizavo profesinį seminarą „Turkijos virtuvės tradicinių patiekalų paruošimas“ Kėdainių r. sav. maitinimo įmonių darbuotojams. Seminaro metu virtuvės šefai pagamino populiarius turkų virtuvės patiekalus, lęšių sriubą, patiekalą iš avienos, ryžius su prieskoniais, salotas, pyragėlius ir vieną populiariausių turkiškų desertų „Kiunefe“.
  • Kviestiniai ekspertai organizavo edukacijas ir buvusiems Centro mokytojams - senjorams. Jie galėjo paragauti turkiškos kavos ir arbatos, pamatyti, kaip paruošiamas ir patiekiamas desertas „Crema Catalana“ (kataloniškas kremas).

Apibendrinant galima pasakyti, kad nors šią veiklą vykdome jau šeštus metus, kiekvieną kartą ne tik mokiniai, bet ir mokytojai įgyja jiems naujų ir aktualių profesinių žinių, mokosi dirbti tarptautinėje komandoje, tobulina užsienio kalbos žinias. Kviestinių ekspertų veikla prisideda ir prie mokinių pasitikėjimo savimi stiprinimo bei pasirengimo stažuotėms užsienyje.

Vilija Bakutytė, projektų vadovė