Naujienos

Padavėjo ir barmeno, maisto pramonės darbuotojo, virėjo specialybių mokinių stažuotė Turkijoje

2022 05 20

Kėdainių profesinio rengimo centro aštuonios padavėjo ir barmeno, viena maisto pramonės darbuototojo specialybių mokinės  pagal programos ,,Erasmus +” projektą ,,Tarptautinė patirtis - profesinio  mokymo kokybės užtikrinimas” atlikome 4 savaičių praktiką Turkijoje, Oludenizo miesto viešbutyje - restorane ,,Belcekiz Beach Club”. Prie mūsų gražaus būrio prisijungė ir į ilgalaikę 3 mėnesių stažuotę susiruošę būsimieji virėjai.

Pirmąją praktikos dieną mus supažindino su restorano kolektyvu, parodė darbo vietas, pool barą, bufetą. Jau pirmą stažuotės dieną su turkais studentais apsikeisdami pozicijomis mokėmės, kaip aptarnauti atvykusius lankytojus. Kiekvieną dieną mus mokė patyrusi barmenų komanda, kuriai vadovavo vyriausiasis barmenas Utku Turk. Stažuotėje mes praktiškai pritaikėme ir centre įgytas  žinias bei išmokome ir sužinojome daug naujo: susipažinome su viešbučio restoranų ir barų veikla, stalų serviravimu, lankytojų aptarnavimo menu, mokėmės gaminti įvairius kokteilius, turkišką kavą, arbatą. Maisto pramonės darbuotojo specialybės mokinė naujus praktinius įgūdžius įgijo viešbučio konditerijos skyriuje: puošė tortus, mokėsi kepti biskvito blynus bei išskirtinius desertus - turkišką baklavą. Virėjai taip pat niekuo nenusileido. Virtuvių šefai juos mokė sušių gaminimo subtilybių, salotų ruošimo įvairumo. 

Tarptautinis mobilumas leido susipažinti ir geriau pažinti Turkijos gamtą, kultūrą, susirasti naujų bičiulių. Prisiminimuose ilgai išliks aplankytas Fetijos miestas, istorinės vietos, išvyka į Saklikento tarpeklį, pasiplaukiojimas laivu, šokiai putose bei dalyvavimas vandens mūšyje. Paskutinę stažuotės dieną visoms merginoms vyriausiasis koordinatorius įteikė įgytą tarptautinę patirtį patvirtinančius Europos mobilumo sertifikatus, o bendradarbiai pateikė malonią staigmeną-linkėjimais dekoravo šventinei vakarienei skirtą stalą. Visi vaišinomės ir dalinamės įspūdžiais. Sunku ir graudu buvo atsisveikinti su draugais, nuoširdžiais bendradarbiais, vadovais.

 Šioje praktikoje mes supratome, kaip svarbu mokykloje gerai mokytis anglų kalbos, kad tokios savybės, kaip kantrybė, tolerancija, ištvermė, labai reikalingos dirbant padavėjo ir barmeno darbą. Visiems mokiniams norime patarti išbandyti save stažuotėse, daug ko išmokti bei susirasti bičiulių. 

Karilė Laucytė, B21-3 grupės mokinė