Naujienos

Specialybės mokėmės kitaip

2021 10 08

Kėdainių profesinio rengimo centro pirmo  ir antro kurso maisto pramonės  darbuotojo specialybės mokiniai  spalio 7 d. pagal Kultūros paso koncepcijos siūlomų paslaugų rinkinį dalyvavo edukacinėje pamokoje ,,Duonos kepimas”.

Netradicinė pamoka vyko Šiaulių krašto muziejuje, kur mus pasitiko ir maloniai priėmė šventiškai nusiteikusi gaspadinė. Edukacinio užsiėmimo metu buvo kepama kvapni, natūraliai subrandinta ruginė duonelė. Susėdę prie karščiu alsuojančios krosnies mokiniai išgirdo pasakojimą apie sunkų duonos kelią nuo sėjos iki balta staltiese užtiesto stalo, sužinojo valstiečių buityje gyvavusias duonos kepimo tradicijas, papročius ir ritualus. Formavome kepaliukus ir mes. Ant kiekvieno įspaudėme savo ženklą, kad galėtume duoneles atskirti. Paglostėme, pamylavome ir – į skardą.

Edukacijoje dalyvavę mokiniai malė girnomis, sijojo miltus, stebėjo, kaip šeimininkė liže į karštą krosnį pašauna duonos kepalėlius. Žinoma, ragavome duonelę, užteptą sviestu ir pabarstytą maltais linų sėmenimis bei kanapėmis. Po netradicinės pamokos dar apsilankėme Kryžių kalne, Naisiuose ir Šeduvos malūne.

 Ingrida Šlikienė, profesijos mokytoja