Naujienos

Virėjų praktika viešbučio „Belcekiz Beach Club“ virtuvėje

2021 11 12

 Dalyvauti  programos „Erasmus+” mobilumo projekto stažuotėje Turkijoje mane paskatino profesijos mokytojai, tėvai bei grupės draugai. Mes, Kėdainių profesinio rengimo centro virėjo profesijos mokiniai, atlikome 4 savaičių praktiką viešbučio „Belecekiz Beach Club“ virtuvėse. Praktikos metu tobulinome modulių ,,Nesudėtingos technologijos pusgaminių gamyba“ ir ,,Sriubos, jų gaminimas ir pateikimas“ praktinius įgūdžius.

Pirmąją praktikos dieną mus supažindino su virtuvės kolektyvu, parodė darbo vietas bei bufetą, kuriame mes tieksime maistą viešbučio svečiams. Praktikos metu mokėmės paruošti ir supjaustyti daržoves, pagaminti nesudėtingus daržovių patiekalus ir juos gražiai sudėti į patiekimo padėklus.  Virtuvėje mus mokė patyrusių  šefų komanda, kuriai vadovavo vyriausiasis šefas Nebis Durgun. Pirmomis dienomis buvo sunku įprasti prie darbo režimo realioje darbo vietoje: visą darbo dieną dirbti stovint, šypsotis ir būti mandagiems viešbučio svečiams. Labai norėjome pasiekti tokį patį greitą vietinių šefų darbo tempą.  Aš pati praktikos metu daug ko išmokau: pjaustyti baklažanus ir juos kepti, paruošti ir lėkštėje patiekti šaltus užkandžius, pjaustyti raudonąsias ir žaliąsias paprikas, patiekti įvairių rūšių sūrį, kepti lietinius blynus, juos įdaryti špinatais. Taip pat stebėjome ir mokėmės virti turkiškas sriubas. Praktikos metu papuolėme į didelį darbų sūkurį, nes viešbutyje buvo labai daug svečių.

Stažuotės metu turėjome ir labai įdomų laisvalaikį: susipažinome su gamta, kultūra, maistu, tradicijomis. Laisvu laiku važiavome į Fetiją, vaikščiojome miestelio gatvėmis, taip pat maudėmės Viduržemio jūroje. Stažuotėje išmokome turkišką šokį, kurį buvo labai smagu šokti su viešbučio kolegomis. Man pati įsimintiniausia akimirka buvo kvietimas dalyvauti viešbučio sezono uždarymo šventėje.  Ten stebėjome turkų tradicinius šokius ir kartu su kolegomis linksminomės. Patiko ir kelionė laivu, nes plaukėme pačiu didžiausiu laivu ,,Dragon“, o visos kelionės metu skambėjo nuotaikinga muzika. Niekada nepamiršiu pirmos ekskursijos, kurios metu aplankėme Saklikento kanjoną bei dalyvavome vandens mūšyje. Man dar ilgai išliks tikro turkiško kebabo ir išskirtinio deserto baklava skoniai.  

Supratau, kad stažuotėje labai svarbios šios savybės: atsakingumas, punktualumas, mandagumas ir gera nuotaika aptarnaujant svečius, taip pat gebėjimas dirbti komandoje.

Aplink mūsų viešbutį augo mėtos ir levandos - šių augalų kvapai man visada primins stažuotę Turkijoje, o stažuotės įspūdžiai išliks visą gyvenimą. Savo grupės ir kitiems mokiniams patarčiau turėti nors minimalų anglų kalbos žinių bagažą, kurio reikia norint susidraugauti su turkais bendraamžiais. 

Ieva Kubiliūnaitė, V20-7 grupės mokinė